Hur började mitt hästintresse?

Dag 4 - Hur började mitt hästintresse


Har enda sen jag var liten älskat hästar.. Min mamma är uppväxt med hästar och det är ju sådant som lätt förs över till barn ;)

När jag var 6 år så fick jag börja på ridlekis på Växjö ridklubb.. Gick på ridlekis ett år tror jag och sedan började på riktiga ridlektioner i stallet.. Finns nog inte så mycket mer att säga om detta.. för sen dess så har jag varit fast.. Har sen dess inte haft några (längre) uppehåll i min ridningen över huvud taget.. :)

Kommer nog alltid mer eller mindre ha hästar i mitt liv, på ett eller annat sätt!








Idag är det förövrigt nyårsafton.. Därför hinner jag inte blogga mer just nu.. Ska ut till stallet om ett tag, sen ikväll blir det lite firande :) Får väl se vad kvällen slutar.. just nu vet jag faktiskt inte.. Hoppas ni har en fin nyårsafton allihopa..


Min största rädsla..

Dag 3 - Min största rädsla

Idag ska jag alltså skriva om min största rädsla.. detta tycker jag var ett ganska svårt ämne.. Då jag inte är så rädd av mig.. Så rädsla kanske man inte kan kalla det.. men min största "oro"..

..är att "jobba mig igenom mitt liv".. haha, nej det lät konstigt..Det jag menar är att jag aldrig vill ha ett liv som går ut på att endast jobba.. I dagens samhälle jobbar många verkligen ihjäl sig... och för mig kan det aldrig vara värt det..
Tänk att jobba 7-17... Varje dag... Det innebär att hela ens vardagar går åt att jobba.. Nog för att man kan trivas på sitt jobb.. Men näe.. Det går verkligen fetbort för min del! Detta innebär  dessutom att för mig som hästägare skulle jag bara kunna umgås med min häst efter 18 typ.. Samma visa varje dag.. jag skulle iallafall tröttna rätt fort... Dessutom skulle man ju missa allt vad socialt liv innebär med vänner och sambo..


Jag skulle mycket hellre jobba kanske 75% och alltså tjäna lite mindre, men istället få mer tid att göra saker som jag gillar.. Dvs. spendera tid i stallet och med mina nära och kära..Skulle mycket hellre dra in på dyra onödiga utgifter för att kunna leva på detta sätt..

Jag är såklart medveten om att många kanske inte har råd att bara jobba deltid.. Men jag tror att det till viss del handlar om prioriteringar.. faktiskt..

Jag älskar att jobba obekvämt... (Vilket man också gör mycket inom vården) Blandat dag/kväll och helg.. Att istället vara ledig en dag mitt i veckan är värt så mycket mer.. Att kunna vara ute i stallet en dag mitt i veckan när det inte är så mycket folk där... Det tycker jag verkligen är värt! :)

Vissa kanske tycker jag är knäpp som tycker såhär.. Många skulle ju döda för ett måndag-fredag jobb 7-17.. Men inte jag ;) Tur att vi är olika, eller hur?

Vad tycker ni?





VS


Jävla vattenkopp..

Jävla vinter.. Den förstör våra vattenledningar och vattenkoppar i stallet ;(

På julaftonsmorgon när jag kom och skulle fodra hästarna möttes jag av ett hav i Jovis Box.. han stod med vatten över kotorna.. Fyfan.. Stackaren.. Hans vattenkopp hade börjat spruta..

Vattnet stängdes av.. (DEt hade ändå frusit på typ alla ställen).. Idag satte personalen på vattnet igen.. för att se VART läckan fanns.. jag påpekade att jag gärna ville att det skulle vara avstängt tills den är lagad.. men det gick inte.. Fick nyss ett samtal att Jovis vattenkopp sprutade vatten igen.. åååh. Tack och lov hade de snälla personerna som upptäckt det stängt av vattnet och hindrat en översvämning.. tack för det! :) Jag blir så arg ändå ;( Tänk om de inte upptäckt det och jovi hade fått översvämning en natt till.. Det hade inte varit OK.. Nu får det vara avstängt!! Punkt slut...

Imorgon ska jag förövrigt jobba lite extra i stallet.. Börjar 7.. Hoppas att inte mötas av översvämning någonstans då.. ;)


Håll utkik efter dag 3 imorgon :)

Min första häst..

Dag 2 - Min första häst

Min första häst.. Hästen jag väljer att skriva om var egentligen inte MIN häst, vi ägde honom inte . utan först var han min sköthäst på ridskolan, sen blev jag halvfodervärd på honom när han stod på ridskolan, och sedan blev jag helfodervärd på honom och var det i 3eller 4 år (tror jag)

Hästen heter Tabasco och ägs av Vedbände ridläger. Han är en halvblodsvalack -86. Isabellfärgad och ca 156 cm hög!

När jag var 7 eller 8 år (!) och hade gått skötarkursen i stallet (på ridskolan) så skulle jag såklart få en sköthäst.. Jag ville ha Apache kom jag ihåg, eller fraggel, haha .. Detta var två ponnysar.. Men så blev det inte. Ponnysarna var populära så jag fick en stooor häst.. ;) Nämligen Tabasco.. Han stod mitt i stallet i en spilta. Kom ihåg att jag var väldigt skeptisk först, haha, men sen föll jag som en fura för denna underbara häst!
Vid detta laget var Tabasco känd som ridskolans avkastarkung då han gjorde sina berömda pip och sen bockade lite, haha. Jag kommer ihåg att vid ett tag var det bara jag (i min grupp iaf) som vågade rida honom...
Och även om han var ganska busig så åkte jag faktiskt bara av honom 1 gång (!) under alla år jag red honom.. Det var när vi hoppade och jag flög in i hinderstödet och fick åka in till akuten med en misstänkt spräckt mjälte.. haha..

sen hade jag som sagt Tabasco på foder många år.. Älskade honom verkligen! Han lärde mig allt jag kan idag! Vi tävlade mycket i både hoppning och dressyr och jag har måååååååånga rosetter som är hans förtjänst. Tillochmed många blågula! Vi startade även några lokala dressyrtävlingar på olika klubbar i närheten och det gick helt OK!

Iaf.. Hösten -05 (tror jag) så kändes han inte riktigt fräsch.. Han var knackig till och från en hel termin.. Han var ju trots allt gammal.. och jag fick rådet av mina tränare att sattsa på en annan häst, som jag kunde utvecklas med mer.. Tabasco fick då åka tillbaka till Vedbände... och trist nog.. har jag inte sett honom sen dess... ;( Usch.. Det är med gråten i halsen jag skriver detta.. Det är väldigt känsligt för mig.. 












Nåja... Vintern därefter.. typ i Januari gissar jag på. Köpte vi en ny Stooor häst, vid namn Poker, som var min första riktigt egna häst, men han kan jag berätta om någon annan gång :)

Värdelös uppdatering..

Har varit värdelös på uppdateringen nu i jul..
Men det ska vi ändra lite på.. Därför tänkte jag lägga in en rolig lista som jag hittade på en annan blogg :) .. Skriver alltså om ett "ämne" varje dag :)

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt hästintresse
Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favoritgrej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 9 - Mitt bästa hästminne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!




Presentera dig och din häst!

Jag heter Caroline, bor i Växjö och läser till sjuksköterska.. Börjar strax på termin 5 i min utbildning så är alltså klar om 1 år! Finns inte så mycket mer att säga ;)
Bor i en lägenhet nästan mitt i stan med min sambo som jag varit tillsammans med i... hm.. nästan 4 år.. Oj vad tiden går när man tänker på det ;)



Iaf.. Bon Jovi som min häst heter köpte vi i Maj -09. Vi hade kollat på annonser ett tag och hittat några vi skulle åka och provrida.. Vi hade även lagt ut en sökesannons, och innan vi skulle åka o kolla på lite andra hästar så fick jag ett svar angående Jovi. Han var en bussig häst typ.. stod det. Pepparkaksbrun med bläs.. haha, jag hade inte ens sett en bild när vi kollade på honom.. Iaf.. de 3 första hästarna vi provade var inte intressanta alls.. Sen skulle vi åka o titta på "den där" Bon jovi, haha ( Kom ihåg att jag skrattade åt hans namn)
Redan första gången jag såg han var han otroligt personlig. Han var dock lite unghästtrotsig.. Buffade en del.. Men verkade vara en bussig häst över lag :)
Jag provred, mamma provred och min tränare provred (tror jag?)
Jag tyckte han var trevlig.. Kunde inte så mycket mer än grunderna men gillade honom! Likaså gjorde min mamma!
Vi bestämde att vi skulle åka en gång till och prova och det gjorde vi.. Då red jag ut med hon som bodde på gården.. Vi rejsade över en åker, haha. Har aldrig ridit så fort tror jag ;)

Efter den ridturen bestämde vi oss ;) Så typ 2 veckor senare efter veterinärbesiktning hämtade vi hem honom :)
Dagen vi hämtade honom.. Nyutlastad på gårdsplanen:


Första dagarna .. eh.. veckorna.. eller nä.. månaderna, haha... var han mer vild än tam kan jag säga.. Han var rädd för ALLT... Helt nervig.. Helt ärligt tänkte jag först att vi tagit oss vatten över huvudet.. Han blev skrämd i ridhuset och reste sig med mamma som ramlade av.. detta gjorde att hon blev osäker på honom.. och hade ett litet uppehåll i ridningen.. Han kunde inte galoppera i ridhus.. Då fick han damp, haha.. Han blev stark och drog iväg.. Hoppning var inte att tala om i början.. Han rusade...upplevde honom som väldigt dominant,..
Denna bilden är från Maj -09. När han kommit precis alltså..Itnte så smickrande i kroppen..Inga ryggmuskler för 5 öre...


Kan säga som så att den hästen vi har idag är helt annorlunda.. även om han har kvar nerverna.. Skillnaden är att idag kan han och vi hantera det på ett helt annat sätt.. Man kan ta ner han på jorden ;) Man kan lugna honom, och framförallt man kan ställa krav på honom utan att han flippar.. Nu tar han det.. Innan protesterade han högljutt... ;) Jag tror att han litar på mig på ett annat sätt nu.
Idag både dressyrar vi och hoppar.. Vi har startat en lokal dressyrtävling med godkända resultat.. (Och trots att han skyggade för dörren och dommaren så skötte han sig helt OK, vilket man inte trodde i början)
Vi har även hoppat en liten klubbis på 70 cm felfritt.. Och hopptränar varannan vecka, vilket han ÄLSKAR! Både han och jag utvecklas massor och vi brukar hoppa ca 90-100 cm :)  (Sen fegar jag ur, haha)

Har även börjat träna lite NH.. haha, mest bara för att få lite variation, samt för att stärka ledarskapet.. Jobbar inte med några dominerande rörelser/trick.. endast underkastande för hans del.. Han kan löslongeras, börja trava, galoppera och sakta av på små rörelsekommandon. Han kan varvbyte. Backa kan han också. Och även buga ;)

Taget i September -10




Nu har jag skrivit på tok för mycket! Hoppas ni orkade läsa ;) Imorgon kommer nästa ämne!

Utkast: Dec. 12, 2010

Här kommer lite fler bilder från igår!












vinterbus!



Sneakpeak på lite vinterbuus ;) Kommer meer snart!

jordnötskakor!

Ikväll bakade jag jordnötskakor! Tänkte ta kort, men glöömde.. och nu ligger de inpackade i frysen..så jaja..
Här är iallafall en fin bild från google.. De blev supergoda!



Red Bon Jovi i eftermiddags.. han var så DRYG!! De hade satt upp juldekorationerna i ridhuset igår och han fick lite smått damp över dessa... han såg ju dem förra året?! haha, nejmen.. Hoppas han vänjer sig..snart.. typ tills imorgon ;P

Imorgon börjar för övrigt skolan.. Har inte varit där på över 10 veckor.. har ju varit på praktik.. men nu är det alltså dags för lite teori och grupparbeten.. Det blir nog bra!

Julbordet..

Här har vi lite "käcka" bilder på mig, samt mig och F!

Jag ser aningen störd ut, dessutom inlindad i 3 tröjor och dubbeljacka (2 lager).. men jag bjuder.. Ser lite sådär icke härligt manlig ut.. Hade hästsvans, men den hamnade utanför kameravinkeln ;) Håll till godo iaf! :P





Julbordet var iallafall gott! Det var dock mycket folk vilket innebar en del köande.. men så är det.. Fick även med oss 2 flaskor glögg hem, som Frdriks föräldrar bjöd på!

Imorgon har jag en sista ledig dag innan allvaret i skolan drar igång igen.. Har dock en del skolgrejjer jag måste fixa med imorgon.. Sen ska jag ut till Jovi nångång på eftermiddagen/kvällen!


Julbord!!

Idag mina vänner.. ska jag och F på Julbord!! Tillsammans med 2 goda vänner! Ska bli mycket trevligt. Vi ska till Korrö, och det är dessutom julmarknad där nu dagen till ära.. Ska äta som en häst.. måste minst ta om 3 gånger, haha, Det ska ju löna sig att betala dessa enorma summor.. man måste få möda för pengarna så att säga! Smålänning som jag är!..Jag har dessutom aldrig varit på ett sådant här "riktigt" julbord.. alltså, där allt finns.. Eller ja, vi får hoppas det iaf! :)
Jag och F diskuterade topp-tre på julbordet igår och han tyckte Jansson, sill och julskinka.. Det kan jag inte riktigt hålla med om.. För min del blir det; Lax, Jansson och prinskorv, höhö.. Det är kärlek det ;P

Nej, nu blev det ett väldigt matigt inlägg, och jag börjar dreggla lite smått här på datorn, så jag uppdaterar efter att jag har varit och ätit istället..


Jovi!!

Här kommer lite bilder från idag på Jovi ute i hagen! Enjoy!









Tömkörde även lite idag. Först var han enbart dryg och jobbig.. skyggade för dörren.. som han har varit rädd för i ett och ett halvt år nu.. hehe. Dags att ge upp snart? ;) Sen gick det bättre, men jag satt ändå upp lite barbacka efteråt och kände lite på honom i alla gångarter och då skärpte han sig :)

Söthäst<3

Vårdcentralen..

Idag har jag varit på vårdcentralen.. har skjutit upp detta jättelänge.. Sen innan sommaren började mina problem,.. Eller tja, problem och problem. Jag har den senaste tiden upplevt sjuklig trötthet, frusenhet och yrsel.. Jag själv tror att det är järnbrist, men läkaren på vårdcentralen misstänkte att det var underfunkion i sköldkörtelhormoninsöndring, alltså hypotyreos. Jag hoppas inte på det senaste om jag säger så....
Får iallafall provsvaren nästa vecka...



Nu ska jag ut en sväng på stan och se om jag hittar några julklappar!


Slut på praktik...

Sista dagen på praktiken idag då.. Det är alltid lika vemodigt, hehe... Nejmen, jag har ju trivts jättebra på avdelningen och trots att jag från början alltid ha kännt att det där med sjukhus är kanske inte min grej så har jag nog ändrat inställning lite.. :P
Jag tycker att det är superkul med all vårdteknik, infusioner, injektioner och läkemedel.. Det är kul! Sen tycker jag också att det är kul att träffa så mycket nya patienter och planera så att deras vård blir så bra som möjligt. Som sagt, mycket bra avdelning!
Hade slutbedömning igår och det gick över förväntan ;) Full pott! :P Så nu kan jag luta mig tillbaka och bara glida med idag.. haha, nejmen.. det ska bli mysigt att gå en sista kväll nu idag faktiskt!





I tisdag hade jag och Bon Jovi hoppträning på kvällen... Det slutade med en liten luftfärd för min del.. Eller ja, nästan iallafall...;) Vi skulle hoppa en kombination på 5 hinder.. 2 studs, sen en oxer sen 2 studs igen.. Jag vände upp mot hindrerna och fick en ganska dålig väg.. men jag tänkte att "äh, det löser han".. Men hindrerna var liiite för höga för att Bon Jovi skulle kunna lösa det så på oxern slängde han sig åt sidan och jag typ åker nästan in i hinderstödet.. Fast, tapper som jag är så hängde jag kvar.. Jag hängde mig fast i min lilla häst.. Som inte ville stanna.. Och jag ville inte ramla av.. så han galopperade runt några varv med mig hängandes på ena sidan.. haha, måste sett rätt roligt ut ;)

Så efter den lilla insidenten har jag rejält ont i bröstkorgen.. Känns som att jag har ett stort blåmärke där.. dessutom har jag ont i ryggen... + att mitt redan snea bäcken är numera ännu mer snett... =/



Liten Jovi <3

RSS 2.0